Dodge Charger Forum banner

Wyciek wody w samochodzie po stronie kierowcy.

14K views 9 replies 8 participants last post by  Imperfect beauty  
#1 · (Edited)
Dzień dobry wszystkim.

Mój samochód zaczął w ostatnich miesiącach nabierać pragnienia na wodę deszczową. W ciągu ostatnich trzech dużych burz deszczowych dwa razy otworzyłem drzwi kierowcy i znalazłem mini kałużę wody.

Załączyłem zdjęcie pokazujące, skąd się bierze. Nie widzę żadnych zacieków/plam na podsufitce i wydaje się to bardzo dziwnym miejscem, w którym woda może się przedostawać.

Czy ktoś ma jakieś pomysły, gdzie zacząć szukać?

To samochód ze szyberdachem i stoi na zewnątrz na 5% pochyłym podjeździe.

Chciałbym wiedzieć, gdzie przebiegają rury spustowe szyberdachu, a także rura spustowa klimatyzacji. (Czuję lekki stęchły zapach, gdy stoi przez weekend).

Wszelkie wskazówki lub porady będą mile widziane. Z góry dziękuję!

Załączyłem zdjęcie wycieku.

Attachments

#2 ·
Czy byłeś właścicielem tego samochodu od nowości?

Miałem więc samochód, nie Chargera, który robił to samo. Miał jednak wypadek. Ale parkowałem również na pochyłym podjeździe i wtedy deszcz zbierał się w ościeżnicy drzwi, a następnie zalewał uszczelkę drzwi i dostawał się do samochodu. Widząc, że woda dociera do plastikowej listwy, zastanawiam się, czy masz podobny problem. Wyciągnąłem listwę, a następnie odsunąłem dywanik. Następnie używając węża skierowałem wodę, podczas gdy ktoś był w samochodzie i obserwował, czy woda się dostaje. To pozwoli ci zorientować się, gdzie woda się przedostaje, jeśli przecieka przy drzwiach. Ten sam test można również wykonać dla szyberdachu.

Powodzenia

#4 ·
Zgoda. Wygląda na to, że rura spustowa szyberdachu jest zatkana.

Oto post referencyjny, jak sprawdzić i naprawić.

Chwyć piwo lub dwa i zdejmij buty (zalecane są czyste skarpetki) i otwórz szyberdach, stań na siedzeniach z moją górną połową wystającą. (zrób to na podjeździe, nigdy na autostradzie) i wyczyść kanały i wszystkie obszary wnęki szyberdachu bardzo dobrze... wyjmij wszystkie martwe liście, robaki i bezdomnych.

Otwórz drzwi, chwyć miarkę lub butelkę z wodą (cokolwiek, czym możesz powoli i kontrolowanie wlewać wodę) i wlej wodę przez otwory spustowe, obserwując punkty spustowe przy drzwiach. (czarna gumowa przelotka wyglądająca na rzeczy w pobliżu zawiasów). Woda powinna swobodnie spływać. Jeśli woda nie spływa, masz zatkaną rurę spustową. Zdobądź sprężarkę powietrza i przedmuchaj trochę powietrza przez zatkane rury od dołu do góry. Nie szalej z PSI, nie próbujesz napompować Goodyear Blimp, tylko spróbuj wydmuchać wszystko, co tam włożyłeś. Ponów test wody, jeśli nadal nie spływa, spróbuj przedmuchać go od góry do dołu i powtórz test.

https://www.youtube.com/watch?v=TgTAL64ReMA

#5 · (Edited)
Dzięki za info, chłopaki. Spojrzałem na to dzisiaj wieczorem. Zarówno wejście, jak i wyjście odpływów były drożne, więc może to coś, co utknęło w połowie drogi. Nie miałem jeszcze okazji przetestować tego wodą ani powietrzem. Wyjście wydaje się być z twardego plastiku wokół zawiasu drzwi. Mam nadzieję, że nie odłączyło się pod deską rozdzielczą. Dotarcie tam nie wygląda zbyt przyjemnie.

Po odsunięciu wykładziny nie wyglądało na zbyt mokre, ale widać, że była tam wilgoć.

Prawdopodobnie nie będę pewien, dopóki nie będzie weekendu, czy to jest problem, czy nie.

@Goatme Tak, mam ten samochód od nowości. Jedyny wypadek to wjechanie we mnie z tyłu przez kogoś z małą prędkością.

#6 ·
Sprawdź uszczelki drzwi kierowcy, może się poluzowały, albo jeden z klipsów, które trzymają uszczelki, odpadł i powoduje przeciek w uszczelce. Z tego, jak wygląda zdjęcie, wydaje mi się, że pochodzi to z połowy progu drzwi kierowcy. TO JEŚLI to nie jest odpływ dachu.

#8 ·
Poszedłem do dealera i kazali sprawdzić to specjaliście od wycieków. Sprawdził rurę spustową i była drożna. Zatkali dziurę, którą znaleźli za panelem krowim. Nadal cieknie. Nadal mają mój samochód, od 3 dni. Nie mają pojęcia. Dam znać, kiedy to rozgryzą. Jeśli ty to rozgryziesz, daj mi też znać.

#10 ·
Moja ładowarka z 2020 roku zaczęła to robić dzisiaj. Zabieram ją jutro gdzieś. Mam szyberdach i skrupulatnie go czyszczę za każdym razem, gdy myję samochód. Czy ktoś dowiedział się, co to było? Podłoga po stronie pasażera jest przemoczona. Widziałem, jak woda wlewa się do środka.